Era o perioadă când se discuta despre „work-life balance” oricând se analiza subiectul „carieră” și toată lumea credea că acesta este obiectivul principal în viață. O dată cu ultima schimbare de paradigmă a modului în care trăim și muncim, e cazul să înțelegem că nu există tipare ci doar alegeri. Drumul pe care ni-l imaginăm, în dorința de a ajunge la echilibru, nu depinde întotdeauna doar de noi.

Rețeta standard pe care o primim de la familie, societate și chiar școală conține un loc de muncă stabil, o familie frumoasă, în care centrul universului este un copil, fără multe riscuri inutile asumate, pentru că drumul sigur te va duce către o viata echilibrată. Ce nu îți spune nimeni este că pe drumul spre viață frumoasă și echilibrată există multe intersecții și multe decizii de luat. Și nimeni nu are răspunsurile corecte dinainte. Și este foarte greu să iei deciziile respective în timp ce împaci proverbialele capre, verze si lupi, a se citi familie, carieră și timp pentru tine. Deseori în viață, lecția vine abia după test.

“Nu există echilibru muncă/viață. Există alegeri referitor la viață și muncă, pe care le faci și care au consecințe.” – Jack Welch

În plus, mai sunt și anumite praguri pe care te simți obligat să le respecți, conform unor reguli nescrise, dar despre care nu ți-a cerut nimeni și ție părerea. Praguri impuse de tine însuți, de societate sau de familie. Să ai o poziție în management până la 30 de ani, să îți găsești sufletul pereche până la 25 și să te căsătorești, plus multe alte preconcepții. Răspunderea deciziilor îți aparține, altfel vor prelua alții conducerea vieții tale și tu vei fi doar pasagerul din dreapta, care observă că nu e chiar drumul corect, dar de rușine nu atrage atenția șoferului. Și asa ajungi musafir în viața ta.

Îți recomandăm:

Nu mă scuz pentru limbaj, în lumea asta trăim, e bine să fim conștienți de ea. De ce este imperativ, ca în afară de educația sexuală, să insistăm pentru educația civică

Am auzit de multe ori de la oameni din jurul meu diferite sfaturi pentru a obține un echilibru între profesional și personal. Este mai important în vremuri tulburi sa ne definim, in primul rând, corect echilibrul. Nu putem replica soluțiile citite sau auzite de la alții, trebuie construit personalizat de către fiecare dintre noi. Ce a functionat pentru mine?

  1. Prioritizare

Pentru a putea jongla cu tot ce ne înconjoară, carieră, familie, copii si timp pentru noi înșine, soluția mea o reprezintă prioritizarea. E vorba despre deciziile pe care le luăm, în urma unei analize personale, referitor la importanța acelui eveniment în imaginea de ansamblu. Și cel mai important, în momentul în care luăm o decizie, ar fi bine să respectăm decizia pe care am luat-o, altfel riscăm să creăm și mai mult haos și dezordine în viața noastră. Și să ne asumam responsabilitatea pentru decizia respectivă, indiferent de rezultat.

  1. Găsește timp pentru tine

Echilibrul pe care îl dorești depinde în primul rând de tine. În avion, în caz de urgență, ni se spune să ne punem nouă întâi masca de oxigen și abia după copiilor. Avem nevoie de timp pentru noi, de o recompensă pentru eforturile depuse pentru a păstra totul în jurul nostru în echilibru. Și în momentul în care ați pus în program timp personal, respectați planul ăsta cu strictețe.

  1. Cere ajutor

Vor exista momente în care vei deveni conștient că un dezechilibru este iminent. Uneori cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ceri ajutor. Oamenii din jurul tău nu sunt acolo doar pentru a le oferi tu ajutorul de care au nevoie, pot de asemenea să îți facă și ei viața mai ușoară. Nu fi prea mândru să te lași ajutat, căci dacă ratezi momentul în care încă se mai putea echilibra situația, totul se poate dărâma și va fi mult mai greu să refaci de la zero.

Îți recomandăm:

Caracterul este definit de acțiunile noastre, cât de mult mai contează etica în afaceri?

  1. Învață sa spui NU

Din dorința de a mulțumi pe toată lumea uităm uneori ce avem noi de făcut și ce e important pentru noi. Analizați cererile colegilor, șefilor și familiei, iar în cazul în care activitatea respectivă nu este aliniată cu planurile voastre, învățați să spuneți nu. Dacă celor din jur le pasă de voi nu va fi o problemă majoră și nu va strica echilibrul. Dacă, însă, aveți de-a face cu persoane egoiste, poate e mai bine să nu mai fie un element important în viața voastră.

Am avut o discuție acum câțiva ani cu o prietenă „corporatistă” despre mitul „work/life balance”. După ani de zile în care s-a luptat sa obțină echilibrul mult visat între carieră și viața personală mi-a spus: “Nu există echilibru, există doar compromisuri”. Am realizat că alegerile noastre pot fi privite și ca renunțarea la alte oportunități. Însă în momentul în care suntem convinși că decizia luată este corectă și ne simțim bine pe drumul pe care ne aflăm, compromisurile respective pot fi văzute cu ochi mai înțelegători. Este important să înțelegem că opțiuni avem multe, important e să luăm o decizie și să nu lăsăm să treacă viața pe lângă noi doar de teama de a nu face alegeri greșite sau compromisuri prea mari.

În discursul la Stanford pentru absolvenți, Steve Jobs pune o întrebare referitor la deciziile pe care le luăm în timpul vieții. „Dacă azi ar fi ultima zi din viața ta, ai mai vrea să faci ce aveai de gând să faci azi?”

Răspunsul la întrebarea asta ne arată cât de aproape suntem de echilibrul perfect în viață, carieră și în interiorul nostru. Trăiți și luați decizii legat de orice vă influențează viața astfel încât în ultima zi din viața voastră sa nu vreți să schimbați nimic din ce aveați planificat!

 

Contributor

Comentarii