Sursa foto: f1.com

Afacerea sau cariera ta sunt importante pentru tine, iar teama de a da drumul volanului este mare. Când adaugi la temerile normale de zi cu zi, presiunea unei situații necunoscute, necontrolabile și care afectează pe toată lumea, intensitatea și nivelul de stres cresc exponențial. În mintea noastră, pare că dacă scăpam din ochi pentru o secundă ceea ce se întâmplă, totul se va distruge.

Te simți ca o mamă care merge în parc cu copiii, tot timpul se asigură ca îi are în fața ochilor și dacă pentru o secundă unul dintre ei nu mai este vizibil se instalează panica. Nu deveniți maniaci, nici cu copiii și nici cu afacerea sau cariera, uneori e în regulă să te deconectezi pentru o perioadă. Nu vrei să te transformi în personajele lui Creangă care se îngrijorau și plângeau pentru că drobul de sare de pe soba ar fi putut să cadă și va omorî copilul în somn.

Imaginează-ți ce s-ar întâmpla cu mașinile din Formula 1 dacă piloții nu ar intra la boxe pentru mentenanță, cauciucurile ar exploda, ar putea rămâne fără combustibil în mijlocul cursei și lista e deschisă. Din când în când, reîncărcarea bateriilor se dovedește a fi alegerea corectă. Și chiar în timp ce muncești, relaxează-te. Una din etapele de pregătire pentru un maraton este să alergi cu ouă crude în mâini pentru a reuși să alergi relaxat, fără să le spargi.

Îți recomandăm:

Dialogul cu „inactualitatea” este mult mai important decât goana după like-uri, replici acide și cantitatea imensă de știri la care suntem expuși

Să jonglezi cu activitățile cotidiene, clienți, competiție, furnizori și situații financiare își poate pune amprenta și așa, temutul stres se acumulează. Dacă ignorăm efectele inițiale situația se înrăutățește și vom începe să vedem entuziasm scăzut, oboseală frecventă, optimism slăbit, perspective pentru viitor mai rele și poate duce și la probleme de sănătate. Tocmai pentru că aceste lucruri provocate de stres sunt în creștere exponențială în situații de criză profundă, momentele de relaxare sunt cu atât mai necesare în perioada unică și foarte dificilă pe care o traversăm.

Experimentăm vremuri volatile, incerte, nesigure și ambigue. În situații de genul acesta, de cele mai multe ori soluțiile nu depind de noi, tocmai din acest motiv e important să apelăm la introspecție, să ne analizăm bine pe noi și la fel de bine situația și să înțelegem că trebuie să ne relaxăm, mai ales pentru că nimic nu este momentan sub control.

Eliminați stresul. Când muncești stresat e ca și când ai conduce cu frâna de mână trasă. Ai impresia că e vina ta că nu îți crește viteza așa cum îți dorești și ajungi să fii și mai stresat și să consumi și mai multă energie. Nu e cel mai ușor să identifici cauzele și să le elimini, dar e un bun început pentru relaxare.

Devino creativ. Cele mai bune idei îți vin când ești relaxat. Presiunea unor momente a dus la inovații puternice, cu mențiunea ca persoanele care au descoperit soluțiile nu au lăsat contextul să le afecteze procesul. Și mai ales, au decis să abordeze direcții noi și să nu rămână pe drumuri bătute de predecesori. Uneori gândirea „out the box” este mai mult decât un clișeu.

Analizează. O pauză îți poate da timpul necesar să analizezi activitatea de până la momentul respectiv. Poți vedea cum au mers lucrurile până acum și dacă ești pe drumul cel bun. În momentele când ești implicat în proces, adrenalina, termenele limită nu te lasă să te întrebi dacă faci lucrurile potrivite, de aceea din când în când e bine să luăm câte o pauză scurtă pentru introspecție.

Celebrează. Lupți zi de zi și când înregistrezi un succes spui că nu ai timp de o petrecere pentru că nici competiția nu ia pauze să petreacă. Dacă nu îți celebrezi victoriile în curând nu vei mai vedea decât eșecurile și o să te simți deprimat. Fă-ți timp să celebrezi o victorie importantă, o să îți dea un impuls de energie și încredere și îți vei dori mai mult să replici acel moment.

Întoarce-te unde a început totul. O vacanță scurtă, care îți permite să te întorci la rădăcini, să îți aduci aminte cum era înainte să apară problemele care îți strică zilele. Când ieși din rutină îți acorzi o șansă să vezi afacerea așa cum era ea când ai început, când nu era despre muncă ci despre speranțe și vise. Așa îți poți încărca bateriile cu acel spirit care a aprins flacăra la început. La fel când e vorba de o situație personală care nu e așa cum îți dorești, e bine venită o vizită în locurile copilăriei.

Îți recomandăm:

Nu mă scuz pentru limbaj, în lumea asta trăim, e bine să fim conștienți de ea. De ce este imperativ, ca în afară de educația sexuală, să insistăm pentru educația civică

Nu ne putem imagina că deținem 100% controlul asupra business-ului nostru sau al carierei când depindem zilnic de preferințele clienților, campaniile competiției, fiscalitate, decizii politice și angajați sau colegi. Putem gestiona lucrurile la fel de bine sau chiar mai bine relaxați, asa că de ce nu încercăm. Sunt atât de mulți factori pe care nu îi poți controla, încât trebuie să te concentrezi pe ceea ce poți controla intern. Să devii mai agil, să folosești sprinturi cu rezultate rapide și să implementezi strategii de inovare. Planificarea pe termen lung devine din ce în ce mai mult o strategie a trecutului și e obligatoriu sa ne adaptăm. E nevoie de mai mult decât planul A și B, alfabetul are mult mai multe litere.

Schimbă modul în care te uiți la afacerea ta, dar în același timp fii mai bun cu tine. Nu aștepta sfârșitul săptămânii pentru o ieșire cu familia. Ieși la o bere cu prietenii marți, fă o plimbare în parc într-o miercuri după-amiază, între întâlniri. Ascultă muzică bună în mașină și nu un alt podcast sau o carte audio de dezvoltare personală, ia prânzul cu prietenii și cina cu familia, în loc să comanzi din nou de la fast food. Relaxați-vă mai mult, s-ar putea chiar să vă placă.

 

Contributor

Comentarii