După părerea mea, cea mai mare realizare a ministerului de finanțe este tocmai informația postată azi de Florin Cîţu. România este țara cu cea mai mică creștere a deficitului bugetar față de estimarea inițială, din UE.
Sau hai să o luăm altfel. România este țara cu cel mai mic derapaj bugetar observat ca diferență între deficitul prognozat pe 2020 și cel realizat pe 2019.

Mai jos menționăm declarația ministrului de finanțe, Florin Cîțu:

„Am promis o politică fiscală prudentă, responsabilă și neinflaționistă pe termen lung. Am reușit până acum. Criza economică a însemnat cheltuieli mai mari de la buget pentru toate țările. Toate deficitele bugetare au explodat. Totuși, România are cea mai mică creștere a deficitului bugetar față de estimarea inițială. Beneficiile, pentru toți românii, ale politicii fiscale prudente pe care am implementat-o din primul moment:

 

  • cel mai mic necesar al împrumuturilor pentru a acoperi deficitul bugetar. Polonia, de exemplu, trebuie să împrumute în plus, în 2020, 9.3% din PIB. Este enorm.
  • spațiu de manevră mai mare în 2021, dacă această criza economică și de sănătate se prelungește
  • presiune mai mica pe dobânzile și veniturile bugetare viitoare (presiune mai mică asupra finanțelor generațiilor viitoare). Da, v-am spus că sunt prudent.
  • presiune redusă pe creșterea prețurilor în viitor
  • efect redus al eliminării sectorului privat prin intervenția prea mare a statului în economie. Economia liberală se dezvoltă cu un sector privat puternic și majoritar în economie.
Dar cel mai important lucru este să reușim, cu un efort bugetar mult mai mic decât restul țărilor din UE, revenirea economică din trimestrul III și evitarea recesiunii tehnice. A fost obiectivul meu din primul moment și vă spun că reușim.”

Asta înseamnă că volanul a fost ținut ferm și România este pe cel mai sănătos traseu bugetar din UE. Acest lucru este foarte important tocmai fiindcă actualul guvern a preluat o guvernare cu finanțe „praștie” cum ar veni, s-a trezit pe furtună că e la volanul unei mașini cu capete de bara, bielete și frâne care abia se mai țin.

Îți recomandăm:

Bun venit în noua economie!

Știu că deficitul bugetar n-are miros și nici gust, nu poți să-l pipăi și să îți placă de el. Dar un derapaj fiscal mic înseamnă, cum spune ministrul, „efect redus al eliminării sectorului privat prin intervenția prea mare a statului în economie”; adică un crowding-out minim, pe înțelesul economiștilor. Și mai înseamnă „presiune redusă pe creșterea prețurilor în viitor” și, bineînțeles, „presiune mai mica asupra finanțelor generațiilor viitoare”.

Îți recomandăm:

Ne dorim autostrăzi și spitale moderne, dar cum stă România în ceea ce privește digitalizarea? Înainte de a privi spre Germania sau Austria, putem lua exemplul fostelor țări comuniste

Deși statul a intervenit cu măsură, economia nu va cunoaște decât un trimestru de scădere.
Asta înseamnă, cum am mai spus, să știi carte. Unii s-au dus la fund cu Titanicul, alții au ajuns la mal cu pluta. N-aș alege prima variantă nici din 1000 de încercări.

Contributor

Comentarii