Județul Constanța, lacul Nuntași. Acesta poate fi numit lacul Aral al României. Însă spre deosebire de lacul Aral, cel mai mare lac de pe Terra, situat între Kazahstan și Uzbekistan, lac ce a secat în proporție de 100%, lacul Nuntași din județul Constanța, va reveni la viață, după ce a secat în proporție de 95% și probabil ar fi avut soarta lacului Aral în lipsa intervenției autorităților.

Lacul Nuntași se află la o distanță de 50 km de Constanța, întinzându-se pe o suprafață de 800 de hectare.

Din cauza secetei și a obturării canalelor, prin care putea fi alimentat cu apă, lacul Nuntași a secat în proporție de 95%. Acesta este un lac cu apă sărată, asemănător celui din Techirghiol. În urmă cu zeci de ani, oameni din toată țara veneau să se bucure de efectul terapeutic al nămolului sapropelic. Acum? O imagine dezolantă și nimic mai mult. Un deșert în devenire.

Mai jos aveți câteva poze sugestive:

În imaginea de mai sus: Bogdan Bola (Director ABADL) alături de Prefectul județului Constanța, George-Sergiu Niculescu

Soluțiile găsite de autorități au fost implementate, așteptările fiind ridicate.

„În primul rând, decolmatarea canalelor de alimentare. Atât cel care face legătura între lacul Sinoe și lacul Istria, cât și între lacul Istria și lacul Nuntași. Abia apoi se va putea remedia această situație și lucrurile vor reveni la normal.”, declara Prefectul județului Constanța în data de 12 august 2020

În data de 4 septembrie 2020, autoritățile au decis a acționa, fiind demarate lucrările de decolmatare a canalelor ți umplere a lacului Nuntași cu apă, de către echipele ABADL. Lacul Nuntași nu va deveni deșert, ci va reveni la viață. Conform directorului ABADL, Bogdan Bola, „lucrările propuse se vor realiza pe canalul care face legătura între lacurile Nuntaşi și Istria și pe canalul ce face legătura dintre lacurile Sinoe și Istria. Până la începerea lucrărilor în teren au fost stabilite datele tehnice, s-a stabilit logistica necesară și s-au făcut documentațiile în acest sens. Apoi, încă din prima zi de excavație apa a început să izvorască, iar din primele ore am avut porțiuni pe canale unde putem spune că apa avea un nivel cam de 10 cm, dar trebuie să fim realiști și răbdători pentru că acest lac nu se va umple cu apă peste noapte. Va fi nevoie de timp, multă muncă, dar și de puțină ploaie”.

Umplerea completă a lacului va depinde nu doar de intervenția Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, dar și de precipitații. Se estimează că lacul se va umple în aproximativ 2 ani.

Sursa foto/ Facebook George-Sergiu Niculescu / Facebook Bogdan Bola

Comentarii