Asociația CFA România a derulat un chestionar care măsoară gradul independenței financiare la români. Conform acestuia, 43% dintre respondenți sunt dependenți financiar, ceea ce înseamnă că nu sunt pregătiți pentru a face față unor cheltuieli neprevăzute, unei perioade fără venituri sau pentru perioada pensionării.

Chestionarul Asociației CFA România face parte din inițiativa Generația I și a urmărit măsurarea gradului de independență financiară, definit ca posibilitatea de a putea gestiona cheltuieli neprevăzute, pierderea sau diminuarea unei surse a venitului (salariu, pensie, etc.) sau posibilitatea de a suplimenta pensia cu venituri proprii.

Răspunsurile la chestionar ne arată faptul că, în cazul unor nevoi imediate 4 din 10 români se văd nevoiți să apeleze la familie / prieteni pentru ajutor, sau depind de suportul statului. Majoritatea dintre aceștia conștientizează nevoia de a-și câștiga independența financiară, însă este îngrijorător că o pondere importantă (15% din total respondenți) oferă o importantă redusă obținerii unei independente financiare. Sunt, astfel cu atât mai predispuși ca pe termen lung să rămână dependenți financiar și să fie expuși unor riscuri importante.

Chestionarul realizat de Asociația CFA România face parte din campania Generația I, prin care organizația și-a propus informarea și educarea publicului privind importanța obținerii independenței financiare. Au răspuns chestionarului în perioada martie-mai 2020, un număr de 1043 de persoane, din toate categoriile de vârstă (+18 ani). Chestionarul se regăsește pe website-ul campaniei, și poate fi completat de oricine își dorește să afle mai multe despre independența financiară.

Chestionarul poate fi descarcat aici: CFA Rezultate chestionar Independenta financiara

http://cfaromania.ro
Contributor
Do you like CFA Society Romania's articles? Follow on social!

Comentarii