Articolul a fost publicat și pe platforma Republica

Mii de tineri din toată lumea se înscriu anual la Breakthrough Junior Challenge, o competiție globală destinată elevilor, menită să inspire gândirea creativă despre știință. Între sponsorii concursului se numără, printre alții, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

În acest an, România este reprezentată la competiție de Ana Călina (foto), o elevă de 17 ani, care a reușit să ajungă în semifinalele concursului.

Ana, care de doi ani studiază la un colegiu în Marea Britanie, este foarte pasionată de muzică şi de matematică, iar videoclipul inedit cu care s-a înscris la ediția din acest an a Breakthrough Junior Challenge explică într-un mod imaginativ relația dintre cele două. Spune că i s-a părut foarte interesant să studieze astfel o aplicație mai neașteptată a matematicii.

„Mi-am pus întrebarea cum putem explica timbrul muzical prin intermediul matematicii, de ce o notă la un instrument sună diferit de aceeași notă la alt instrument. Și am aflat că atunci când cânți o notă la pian, de exemplu, sunetul pe care îl auzi e de fapt o combinație dintre mai mute supratonuri. Supratonurile sunt niște frecvențe care se aud într-un raport foarte specific. De fapt timbrul e determinat practic de relația dintre supratonuri. Am explicat asta prin foil analysis. Este matematică de nivel de facultate”, a explicat Ana Călina scurt metrajul cu care a intrat în concurs.

Concursul s-a desfăşurat în trei etape. Videoclipurile semifinaliștilor au fost postate recent pe pagina de Facebook a concursului, pentru votul din partea publicului.

Locul întâi va fi desemnat după numărul de share-uri și like-uri pe care le va primi fiecare clip pe pagina de Facebook Breakthrough Junior Challenge. Premiul cel mare constă în plata taxelor școlare la o facultate în Statele Unite ale Americii.

Visul Anei este să ajungă să studieze la Harvard.

În semifinală au ajuns 30 de copii, iar Ana se află printre ei, şi este la un pas de a câştiga marele premiu, care constă în plata taxelor școlare la o facultate în Statele Unite ale Americii.

Cine este Ana Călina

În timpul liber, Anei îi place să cânte la pian. Și să facă matematică. „Învăț majoritatea timpului, îmi place foarte mult și economia, vreau să fac economie la facultate. Majoritatea timpului mi-l petrec făcând teme, dar mai am și activități cu „Salvați copiii”, îmi place să compun melodii”, spune Ana Călina.

În perioada pandemiei, Ana a realizat, împreună cu câțiva prieteni, un site prin care a reușit să strângă 4.000 de euro, bani din care a cumpărat echipamente pentru protecția personalului medical împotria Covid-19. Toate au fost donate spitalului de copii Grigore Alexandrescu din București.

Breakthrough Junior Challenge este o competiție anuală globală destinată elevilor, menită să inspire gândirea creativă despre știință. Elevii cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani din țări de pe glob sunt invitați să creeze și să trimită videoclipuri originale – cu o durată maximă de 3:00 minute – care să aducă la viață un concept sau o teorie în domeniul științelor vieții – botanică, zoologie, microbiologie, fiziologie, biochimie – fizică sau matematică.

Prezentările sunt evaluate în funcție de capacitatea elevului de a comunica idei științifice complexe în moduri captivante și imaginative. Competiția este organizată de Fundația Breakthrough Prize.

Premiul Breakthrough a fost creat pentru a onora progrese importante în categoriile fizică fundamentală, științe ale vieții și matematică. Premiile Breakthrough sunt sponsorizate de Sergey Brin, Priscilla Chan și Mark Zuckerberg, Pony Ma, Yuri și Julia Milner și Anne Wojcicki. Premiul Breakthrough își propune să celebreze cele mai bune lucrări științifice și să inspire următoarea generație de oameni de știință.

Votați-o pe Ana Călina până pe 20 septembrie: cât mai multe likeuri şi shareuri pe pagina de Facebook Breakthrough Junior Challenge.

Comentarii