Au mai rămas 7 zile până la data alegerilor locale, suntem asaltați de promisiuni, multe dintre acestea la fel de realizabile precum visul de a deveni primar, al multora dintre candidați. Ne sunt promise multe lucruri, multe, atât de multe încât nu mai au loc în cutiile poștale pliantele cu fețele ademenitoare ale candidaților.

„Vreți o sală de sport? Vine… Se dă o sală polivalentă, două, cine licitează mai mult? Domnul din colț? Trei săli de sport și bonus o pistă de biciclete, toate la pachet cu un parc. Adjudecat!. Vreți sport? Nicio problemă, vă dăm un stadion. Fotbal, rugby, toate vin la pachet. Tenis? Cum să nu, la anul avem un mare turneu WTA chiar aici la noi în Pașcani”, cam așa pare că sună campania electorală din cutiile poștale.

Multe dintre promisiuni sunt hilare, cei ce promit știu că sunt hilare, alegătorii știu același lucru, cu toate acestea auzim mereu promisiuni electorale, care ar trebui să se numească mai degrabă fantezii electorale.

Din punctul meu de vedere, candidații ce doresc să fie aleși în consiliile locale sau care să ocupe postul de primar trebuie să fie în stare să realizeze trei lucruri mari și doar atât. Le menționez mai jos:

  1. salubrizarea și cosmetizarea orașelor pe care doresc să le conducă. Foarte multe orașe din România arată rău, sunt murdare. Trebuie curățate, iar această curățenie, întreținută. Leg de salubrizare, cosmetizarea orașelor. Când ieșim pe stradă, atât în calitate de pietoni, dar și de șoferi, este plin de gropi. Vrem să circulăm pe străzi moderne, să avem trotuare pe care nu-ți luxezi gleznele.
  2. Spitale moderne. Sănătatea oamenilor este pe primul loc. Este necesar ca în fiecare reședință de județ să existe un spital modern. Știți ce se spune, de exemplu, în Constanța când ai o problemă de sănătate? Răspunsul este: „Cel mai bun doctor este trenul de București”. Nu știu cât de bune sunt spitalele sau doctorii din București, însă asta spunem în Constanța când apar probleme de sănătate ce necesită intervenția unui specialist. Deci da, spitale moderne.
  3. Atragerea de investitori. Prin atragerea de investiții, s-ar reechilibra piața muncii, cetățenii și-ar găsi locuri de muncă, bine plătite, mai ușor. Nu ar fi nevoiți să lucreze pe salarii indecent de mici, iar studenții nu ar mai fi nevoiți să plece din orașele sau județele unde s-au format. Investițiile ar asigura un nivel înalt de taxe și impozite virate la bugetele locale, ar crește veniturile administrației locale, astfel ar fi disponibile fonduri pentru realizarea de investiții de la bugetul local.

Îți recomandăm:

Vă promitem asfalt, becuri, canalizare și stâlpișori, căci nu știm să vorbim despre altceva

Lipsa investitorilor a dus, de exemplu, în Constanța la stagnare și micșorarea veniturilor, comparativ cu alte regiuni din țară. În județul Constanța, salariul mediu net/lunar este de 3026 lei/angajat (date valabile la 30 iunie 2020. Sursa: Institutul Național de Statistică). Angajații din județe precum Galați câștigă lunar, în medie, 3066 lei, cei din Cluj – 3763 lei, Gorj – 3028 lei,  Iași – 3247 lei, Ilfov – 3240 lei, Mureș – 3148 lei, Prahova – 3052 lei, Sibiu – 3208 lei, Timiș – 3479 lei. Angajații din Giurgiu au un nivel identic al salariului mediu lunar net, anume 3026 lei. Dacă ne uităm spre Tulcea, salariile din Constanța sunt în medie mai mari cu doar 111 lei decât cele ale tulcenilor, care câștigă 2915 lei/lună.

Deși pare ciudat, Constanța nu are niciun parc industrial, iar investitorii lipsesc cu desăvârșire, orașul se depopulează. Petrecerile pe care le vedeți vara la televizor, alături de transmisiunile din cluburile de noapte, sunt doar o poleială care nu creează nici locuri de muncă, nici bunăstare și nici sustenabilitate. Investițiile, parcurile industriale, dezvoltarea locală, acestea aduc bunăstare și ridică nivelul calității vieții.

Îți recomandăm:

Lipsa educației financiare va duce la crearea unei mase largi de cetățeni ușor manipulabili. Este necesar ca educația financiară să fie predată de la vârste fragede

Până să vedem arene de Liga Campionilor, arene moderne de tenis, handbal sau rugby, piste de biciclete sau trotinete, vreau să văd cele 3 puncte de mai sus rezolvate.
Alegerile locale nu sunt doar despre pliante, slogane, propagandă și candidați care zâmbesc cuceritor. Alegerile locale sunt despre bunăstare, despre sănătate și despre calitatea vieții. Că sunt mulți candidați care nu au demonstrat niciodată nimic, asta este altceva. Însă ține de noi să facem diferența.
Peste o săptămână votăm. Voi merge la vot, așa cum am făcut-o mereu și voi alege pe cei care au realizat ceva în trecutul lor profesional. Postările, redistribuirile, like-urile de pe Facebook sau ironiile de șantier, ce ne inundă fluxul de pe Facebook, nu se află printre criteriile mele de diferențiere între candidați.

Mult succes tuturor alegătorilor și țineți minte cele trei puncte mai sus menționate.

Contributor

Comentarii