O temă la care revin constant în ultima perioadă este, din păcate, și trebuie să revin, este de datoria mea să revin: deficitul. Problema României este fiscal-bugetară. O spun foarte clar: nu există soluții monetare la problemele fiscale, nu fără efecte secundare. Când nu ai o monedă de rezervă internațională (dolarul de exemplu), tipărirea de bani pentru finanțarea deficitului, „tiparnița” să îi spunem, creează rapid inflație, duce la deprecierea monedei naționale. Iar inflația ridicată este cel mai „parșiv” impozit, împovărează exact pe cei cu venituri scăzute.

Când vine vorba de politicile Băncii Naționale a României din ultima perioadă, cuvintele cheie sunt echilibru – dozajul corect la măsurilor, sustenabilitate – decizii rapide însă cu orizont lung, transparență – Guvernatorul (Mugur Isărescu n.n.) a explicat constant publicului măsurile adoptate de BNR, dar și câmp de manevră.

Îți recomandăm:

Programul de guvernare al PSD. Multe cifre, multe promisiuni, puține realizări, aceeași abordare ca în urmă cu 4 ani

Am coborât dobânzile, am stabilizat cursul, am dat lichiditate, iar prognozele ni s-au adeverit, cred că ne-am făcut bine treaba. Analizăm ce se mai poate face de aici încolo. BNR nu s-a lăudat cu programul de achiziții care a avut rezultate foarte bune, nici cu reducerea etapizată a dobânzii și menținerea cursului stabil în același timp, ceea ce nu este deloc ușor, nici cu măsurile prudențiale de sprijinire a piețelor și nici de alții nu a fost lăudată, ba din contră. Leul este cea mai stabilă monedă din Europa centrală și de est, înregistrând cea mai mică depreciere din regiune.

Îți recomandăm:

Cum va arăta noua realitate economică post pandemie. Avantajele competitive pe care le are România

Uitându-ne spre viitor cred că termenul corect rămâne precauție, când vorbim de politica monetară și stabilitate când vorbim de curs. Chiar și în aceste condiții dificile, complicate, nu cred că este închis subiectul relaxării condițiilor monetare, însă doar cu precauție, cu foarte multă precauție, poate nu imediat și poate foarte gradual, pentru că și riscurile s-au amplificat”.

Opinia lui Cristian Popa a fost exprimată în cadrul celei de-a cincea ediții a dezbaterii lunare online „Pulsul Pieței Financiare”, organizată în data de 8 octombrie 2020, de către Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR), . Principala concluzie în urma discuțiilor este că problema României este fiscal-bugetară și nu poate fi rezolvată prin măsuri monetare, fără a genera efecte secundare.

Cristian I. Popa, CFA este membru al Consiliului de administrație al BNR și membru al Consiliului Asociației CFA Romania. Opinia prezenta îi aparține autorului și nu reprezintă poziția Băncii.

Îți recomandăm:

Majorarea pensiilor cu 40% va crește gradul de inegalitate. De ce promisiunile populiste ale politicienilor nu vor rezolva problemele cu care se confruntă pensionarii. Ce soluții avem

Contributor

Comentarii