În cursul zilei de 30 octombrie 2020, agenția Fitch Ratings a reconfirmat rating-ul suveran al României. Fitch a menținut România în rândul țărilor unde investițiile sunt recomandate. O înrăutățire a rating-ului ar fi dus la majorarea costurilor de creditare ale României, companiile ce activează în țară ar fi fost direct afectate. În momentul în care rating-ul suveran este dus în teritoriu considerat junk, companiile din România s-ar finanța la costuri ridicate.
De asemenea, decizia Fitch deschide calea pentru o viitoare decizie pozitivă a Standard&Poor’s, cea mai mare agenție de rating, care va evalua România la începutul lunii decembrie 2020.

Ficth Ratings punctează faptul că din cauza politicilor economice pro-ciclice, din ultimii ani, finanțele țării au fost afectate. De asemenea, criza coronavirusului este un alt factor scos în evidență, în sensul că performanțele economice și stabilitatea finanțelor țării vor fi direct influențate de modul în care va fi gestionată criza Covid.
Deși Fitch se așteaptă ca economia să își revină începând cu 2021, incertitudinea cu privire la evoluțiile politice și economice, combinată cu creșterea numărului de infecții cu coronavirus, pe plan intern și global, va continua să tulbure perspectivele economice și fiscale.

Îți recomandăm:

Platforma Project-E, în colaborare cu Bucharest Business School, lansează prima ediție a studiului „Încrederea în economie și în condițiile de business”, desfășurat în rândul absolvenților și cursanților programului EMBA Româno-Canadian

Reconfirmarea rating-ului BBB- (perspectivă negativă), ce recomandă investițiile în țara noastră, este susținută de un nivel moderat al datoriei publice, precum și de PIB-ul pe cap de locuitor, indicatorii de guvernanță și dezvoltare umană care se situează deasupra „BBB”. Fitch consideră că nivelul datoriei publice este unul sustenabil. Fitch prognozează că deficitul bugetar va atinge 9,5% din PIB până la sfârșitul anului 2020 (de la 6,4% în septembrie și față de proiecția bugetară revizuită la 8,6% din PIB), deoarece cheltuielile cresc rapid pentru a stabiliza economia și a pentru a combate pandemia Covid.

Veniturile bugetare au fost afectate grav în trimestrul 2, din cauza șocului economic, dar au început să își revină în cel de-al treilea trimestru. Cu toate acestea, o creștere a numărului de îmbolnăviri Covid 19, în trimestrul 4, ar putea inversa această tendință și obliga astfel guvernul să modifice prioritățile în ceea ce privește cheltuielile.
Agenția se așteaptă la o reducere a deficitului bugetar în 2021 de până la 6,8% din PIB, în 2022 deficitul bugetar urmând a înregistra 4,5% din PIB, aceste evoluții scot în evidență o creștere a veniturilor finanțelor publice.

Îți recomandăm:

Decizia de majorarea a pensiilor cu 40% va pune în genunchi bugetul de stat. Efectele negative asupra economiei românești nu vor întârzia să apară

Fitch remarcă și majorarea punctului de pensie cu 14%, față de 40%, agenția de rating considerând că Parlamentul, controlat de opoziție nu va reuși să restabilească majorarea pensiilor cu 40%, întrucât Guvernul și Președintele vor întârzia intrarea în vigoare a unui astfel de scenariu până după data de 6 decembrie, dată la care au loc alegerile parlamentare. Fitch remarcă și modul în care guvernul s-a angajat să nu majoreze taxele și impozitele în 2021, dar agenția scoate în evidență riscurile privind consolidarea fiscală care provin din experiența slabă a României în îndeplinirea obiectivelor fiscale din diferite guvernări.

În ceea ce privește datoria publică, aceasta se va majora de 35,2% (2019), la 45,9% (2020), în 2022 urmând ca aceasta să atingă 50,7%. Creșterea datoriei publice la un nivel situat sub 52,7%, valoare medie înregistrată de către alte entități din categoria BBB, recomandă menținerea rating-ului de țară la nivelul BBB-.
Fitch se așteaptă ca economia să se contracte cu doar 5,0% în 2020, acest lucru fiind datorat în parte de o dinamică puternică a investițiilor.

Îți recomandăm:

Nu există soluții monetare la problemele fiscale, nu fără efecte secundare. Problema României este fiscal-bugetară

Fitch consideră că economia României va înregistra o creștere de cel puțin 4% în 2021 / 2022, datorită majorării cererii externe. De asemenea, Fitch discută în termeni pozitivi despre modul în care guvernul a gestionat măsurile economice anti Covid, fapt ce a dus la luarea deciziei de reconfirmare a rating-ului de țară.
La începutul lunii decembrie, urmează să aflăm ce vor decide cei de la Standard&Poor’s în ceea ce privește rating-ul suveran și deși evoluțiile economice se succed cu rapiditate, este susceptibil ca după Moody’s și Fitch, decizia S&P să fie una pozitivă pentru România.

 

Contributor

Comentarii