Ca la orice ofertă de Black Friday, este bine să studiem din timp toate ofertele din piață, pentru produsele de care avem efectiv NEVOIE.

Cumpărăm doar dacă avem nevoie

Adică nevoia să nu apară brusc, fiindcă vedem oferta și e păcat să o ratăm. Dimpotrivă, eu deja de câteva luni studiez piața, iar când apare oferta de Black Friday compar cu ce este pe piață la toate băncile (de exemplu: intrând pe comparatorul online FinZoom.ro unde găsesc toate ofertele băncilor comparate, în funcție de DAE/costul total) și decid care oferta este mai bună pentru mine. Pentru că vorbim de credite, carduri de credit, împrumuturi pe care va trebui să le rambursam.

Tot plecând de la o nevoie, de exemplu: dacă schimb euro frecvent că să plătesc rata la un credit în euro, sau îi trimit copilului bani lunar, fiindcă e la facultate în Austria, atunci conturi curente și carduri în lei și euro pentru amândoi, cu costuri zero pe viață și schimb valutar la curs BNR, sigur este o ofertă imbatabilă pentru mine. Fiindcă eu oricum efectuez aceste tranzacții frecvent și astfel îmi reduc semnificativ costurile și/sau îmi ușurez viața.

Îți recomandăm:

Chix Friday: „Deschid site-ul, dau click pe televizor și… nu se poateeeeee, stoc indisponibil”

Studiem atent perioada și condițiile promoției

Apoi, să fim atenți la perioada promoției – s-ar putea ca acel produs să fie cu costuri zero sau reduse ori cu asigurarea plătită de bancă doar pentru un an, sau cu beneficii extra doar până la sfârșitul acestui an. Dar, după această perioadă, ce se întâmplă cu costurile și beneficiile? Să studiem întreagă ofertă și să ne asumăm decizia de cumpărare pe termen lung (și ceea ce se va întâmplă după perioada promoției).

Compară toate ofertele băncilor de Credite Ipotecare și Credite de Nevoi Personale

Să citim cu atenție condițiile ofertei și regulamentul, fiindcă s-ar putea că acele reduceri de dobânzi, comisioane sau alte costuri să se aplice doar în anumite condiții. De exemplu: promoția se aplică doar dacă acel credit ipotecar este luat împreună cu un card de credit cu o suma preaprobată (și care are costuri de administrare și utilizare) sau acel card are comisioane zero, doar dacă se efectuează plăti la comercianți de o anumită suma, până la o anumită dată.

Îți recomandăm:

„Vai, nu știu ce să mai facem, câștigăm 2000 de euro pe lună și cheltuim 2500“. Ce putem face pentru a economisi

Putem renunța la credit în 14 zile

Dacă nu am fost atenți sau descoperim că acel produs bancar nu ne este de folos, în termen de 14 zile calendaristice avem dreptul de retragere din contractul de credit, fără a invocă un motiv anume.

Carduri în rate fără dobândă

Aproape toate băncile au în oferta curentă sau promovează de Black Friday cardurile cu plata în rate, fără dobândă.

Să nu uităm însă că sunt carduri de credit, adică de cumpărături, deci le folosim la comercianți, nu să retragem numerar de la bancomat cu ele. Fiindcă de cele mai multe ori dobânda zero nu se aplică și la retragerile de numerar și întotdeauna plătim comision de retragere numerar la bancomat (vs. comision zero la plata direct la POS-ul comerciantului).

Pentru a beneficia de dobândă zero, trebuie să plătim cu sfințenie rată lunară, la scadență – nu doar suma minimă de rambursat, care apare pe extras (2%-10% din suma folosită, în funcție de bancă), ci întreagă rată – fiindcă altfel, la restul de rată lunară neplătită se calculează dobândă (care la cardurile de credit este mare, chiar și de 2-3 ori mai mare decât la un credit de nevoi personale).

Îți recomandăm:

De ce ar fi cazul să puneți niște bani deoparte. 5 motive să scurtăm lista de cumpărături

Și, nu în ultimul rând, să ținem seama de regula de aur la orice produs financiar: din orice sumă rambursată de debitor, banca va acoperi mai întâi 100% dobânzi și comisioane datorate și abia apoi va începe să scadă din principalul creditului (suma pe care efectiv am împrumutat-o). Deci, dacă avem un comision neplătit, atunci din rata mea va fi mai întâi tras comisionul, iar astfel nu voi mai rambursa întreagă rată și, pentru diferența, plătesc dobândă.

Contributor

Comentarii