Se menține numărul de cazuri noi, se menține rata de pozitivare. Această evoluție nu poate fi pusă pe seama altor factori decât pe seama stabilizatorilor automați care s-au activat în situația depășirii pragului de „3 la mie” în anumite zone din țară, în urmă cu 2-3 săptămâni: mască obligatorie peste tot, școală online, închiderea restaurantelor, interzicerea ieșirilor nocturne.
A fost și încă este multă dezbatere legată de fiecare din aceste măsuri, și este bine că există dezbatere. Dezbatere există în anumite cercuri și pe tema relevanței testului PCR. Personal, cred că în asemenea vremuri tumultoase merită să urmăm o regulă elementară și în același timp de fier: să aplicăm ce am văzut că dă roade în practică.

De exemplu, impunerea portului măștii peste tot dă rezultate – din diverse motive, nu le discut acum. Interzicerea ieșirilor nocturne funcționează, iarăși din diverse motive, nu fiindcă virusului în place noaptea. Închiderea școlilor funcționează. Ne putem da cu părerea la infinit, dar asta nu schimbă faptele: măsurile funcționează.
Aceste măsuri, ca și cele luate în ultima săptămână la nivel național sunt măsuri cu un cost economic minim. Minim! Sunt printre cele mai liberale măsuri din lume, așa cum oricine se poate convinge văzând comparațiile internaționale pe Our World in Data.

Și totuși funcționează, chiar peste așteptările mele.

Medicii susțin în continuare măsuri mai dure. Dar nu medicii suportă costurile deciziei, medicii sunt doar beneficiarii deciziei. Economiștii știu că orice decizie are costuri și beneficii și că ele trebuie puse în balanță. Da, am putea lua măsuri mai dure de distanțare socială, dar cu ce costuri? Despre costuri se vorbește prea puțin.

Îți recomandăm:

„Lockdown” este opțiunea nucleară, o dai și gata, nu poți s-o folosești de 7 ori. Ideea este să câștigi timp, să aplatizezi curba, să te pregătești astfel încât să faci mai bine față infectărilor

Îți recomandăm:

Există o stare de acceptare a virusului, oarecum în contrast cu breaking-news-urile zilnice înfricoșătoare din mass media. Populația nu mai dorește „lockdown”

Îți recomandăm:

Carantina e folosită din cele mai vechi timpuri și reprezintă opțiunea nucleară în frânarea epidemiilor. Nu mai este nevoie să înghițim cu toții „pastila atomică”. Însă este necesar să fim cu toții responsabili, să îi protejăm pe cei din jur

Contributor

Comentarii