Eu criticam copiii, că stau prea mult pe calculator și se joacă. Acum recunosc că am greșit. Chiar îmi propusesem să nu joc niciodată un joc pe calculator și eram foarte mândră că nu am căzut niciodată în capcana lor, când copiii erau mici și îmi cereau ajutorul să treacă la un alt nivel, că nu reușeau singuri.

Însă mi-am dat seama că de fapt eu sunt cea care am pierdut. Ei reușesc cu aceste jocuri să se educe în domenii de care noi nu aveam habar când eram de vârstă lor și aceste jocuri îi pregătesc pentru viață mai mult decât ne dăm seama.

Îți recomandăm:

O experiență demnă de un roman scris de Kafka, prin care am trecut, pentru a plăti impozit. Un episod din urmă cu 3 ani ne arată de ce digitalizarea este o necesitate

Câți ați jucat cu copiii jocuri de strategie? Sau board game-uri (Monopolly, Catan).

Chiar dacă nu ați jucat jocurile lor, i-ați auzit spunând că joacă un joc de strategie în care pleacă de la o bucată de pământ, au o harta pe care trebuie să o exploreze, să se folosească de unelte, să se apere de pericole, pentru a găsi resurse care să îi ajute să supraviețuiască și să găsească drumul spre destinația finală, pe care și-o doresc.

Și în viață reală, harta este echivalentul unui buget, în care sunt însemnate pericolele (cheltuieli, datorii), resursele pe care le ai la dispoziție (veniturile) și uneltele – care te ajută, dar pentru care trebuie să muncești că să le obții (economii, investiții).

Ce este bugetul?

În mare, un buget este construit din: venituri și cheltuieli.

Dacă nu obișnuiți să faceți lunar un buget în familie, acum este momentul ideal să începeți “să îl puneți pe hârtie”. Doar așa va puteți da seama pe ce se duc banii lunar și care sunt „greutățile care va scufundă barcă” și cum o puteți echilibra, doar schimbându-vă câteva obiceiuri și scăpând de cheltuielile mai puțin necesare.

Care sunt etapele pentru a alcătui un buget personal lunar? Puneți pe hârtie lunar într-o parte veniturile, în cealaltă parte cheltuielile și apoi, analizați rezultatele și încercați să le optimizați (scăzând cheltuielile și crescând veniturile).

Venituri lunare

În această categorie incluzi toate tipurile de venituri de care beneficiezi. Atât veniturile active, obținute când prestezi acum o muncă în mod activ, zi de zi, cât și veniturile pasive, pentru care ai depus o muncă în trecut și ai construit o sursă de venit, care îți aduce bani, fără a fi necesar să mai depui muncă zi de zi în prezent.

Îți recomandăm:

Black Friday bancar. Suntem asaltați de oferte de nerefuzat. La ce să fim atenți

Venituri active sunt veniturile din salariu, bonusuri, ore suplimentare, bonuri de masă, venituri obținute că persoană fizică autorizată sau din exploatarea unei întreprinderi individuale sau familiale. Chiar și veniturile obținute că proprietar de afacere, dacă te implici activ și pe care nu le-ai obține dacă nu ai face zilnic eforturi.

Exemple de venituri pasive sunt: pensii, veniturile obținute din chirii, veniturile din teren agricol/arendă, veniturile din drepturi de autor, dividende, dobânzi (din depozite, obligațiuni).

Cheltuieli: Regula 20-50-30

Împărțiți cheltuielile pe categorii. Pentru un buget financiar sănătos trebuie să aplicați regulă 20/50/30:

 • 20% din venituri le alocați economiilor
 • 50% satisfacerii nevoilor de zi cu zi
 • 30% pentru satisfacerea dorințelor).

20% Economii și Cheltuieli viitoare

Că să fiți siguri că economisiți, începeți cu economiile, fiindcă, dacă le lăsați la final de luna este posibil să nu mai aveți bani pentru ele. Așa că, imediat ce v-a intrat în cont salariul, programați sa se ducă automat o parte într-un cont de economii sau puneți o suma fixă de bani lunar într-un plic (sau în mai multe plicuri, pentru fiecare obiectiv financiar), imediat ce ați ajuns cu banii acasă.

Îți recomandăm:

Deși piață românească de asigurări a crescut de peste 10 ori în ultimii 20 de ani, cele mai multe discuții sunt tot despre cel mai simplu produs de asigurare posibil, RCA-ul. Temele care ar trebui să fie în atenția specialiștilor din asigurări

 • Contribuții pentru: fond de urgență, pensii private, asigurări cu economii și investiții
 • Contribuții la fonduri pentru diferite obiective personale: fond de vacanță, fond pentru o mașină nouă, fond pentru educația copiilor, fond pentru revizii/plata impozite/cadouri
 • Rate la împrumuturi rapide, credite de nevoi personale, carduri de credit, overdraft

Atenție: scăpați de datorii! Dacă banii se duc pe rate la credite, veți avea mai puțini bani să economisiți pentru obiectivele care chiar contează.

50% Cheltuieli obligatorii (de bază):

 • cheltuieli pentru locuință (chirie, impozite, rată la împrumut ipotecar, asigurare de proprietate)
 • cheltuieli pentru mâncare și îmbrăcăminte, curățenie, igienă, medicamente
 • costuri cu utilitățile (energie electrică, încălzire, apă, gaze, întreținere, cablu, internet, telefonie, Securitate)
 • cheltuieli de transport (combustibil, întreținere mașină, reparații auto, RCA, ITP, casco, roviniete, bilete, abonamente)

30% Cheltuieli pe care ți le dorești

 • donații / caritate
 • masă în oraș, îmbrăcăminte la modă, cărți, cursuri, jucării, cadouri, tabere copii, cosmetică/coafor, divertisment, țigări
 • asigurări de viață, medicale, de călătorie

Îți recomandăm:

Transparența băncii centrale și riscul sistemic: câteva observații empirice

Optimizarea bugetului

Scăpați de datorii și concentrați-va resursele pentru plata acestora în avans (în cazul creditelor ipotecare, cu reducerea perioadei de creditare). Identificați care sunt posibilitățile de scădere a fiecărei cheltuieli și încercați să economisiți bani prin reducerea consumului la utilități sau renegocierea contractelor și abonamentelor pe care le aveți, refinanțarea creditelor.

Comparați înainte de a cumpără orice produs sau serviciu, inclusiv produse financiare.

Aplicați „testul timpului”, recomandat în general cumpărăturilor de valoare mai mare. Amână achiziția pentru a doua zi, sau zilele următoare. Dacă nu aveți nevoie neapărat de acel lucru, sau nu vi-l mai doriți la fel de mult, nu îl mai cumpărați. Economisiți bani pe alimente, produse de igienă, curățenie mergând la cumpărături cu o lista de la care să nu va abateți, o dată pe săptămâna.

Renunțați la mașină dacă cheltuielile legate de această va dezechilibrează bugetul, sau folosiți-o împreună cu un coleg, vecin și împărțiți cheltuielile.

Și, în același timp, încercați să va diversificați veniturile.

Fie că dați la închiriere apartamentul părinților sau vindeți pe internet bunuri pe care nu le mai folosiți, sau transformați un hobby într-o afacere online, găsiți permanent metode de a va crește veniturile.

Îți recomandăm:

Averea pentru copii. Cum se construiește fundația pentru o viață frumoasă

Contributor

Comentarii