Mulți dintre noi, nu numai că nu reușim să economisim, dar intrăm și în veniturile din următoarea lună.
Planificarea financiară poate părea complicată, însă vestea bună este că succesul acesteia depinde în proporție de 80% de comportament și doar 20% de cunoștințele financiare ale fiecăruia.

1. Primul pas pentru a începe să te redresezi financiar este bugetul – să treci pe hârtie toate veniturile și cheltuielile dintr-o luna. În detaliu, toți banii care intră în casă și toți banii pe care îi cheltuiești, de la covrigul și cafeaua de dimineață până la impozitul pe casă. Iar când tragi linie, s-ar putea să ai o revelație și să îți dai seama că anumite mici cheltuieli nevinovate, îți fac cele mai mari găuri în buget.
Pentru un buget financiar sănătos trebuie să aplici regulă 20/50/30 (20% din venituri alocă-le economiilor, 50%, satisfacerii nevoilor de zi cu zi, iar 30% pentru satisfacerea dorințelor). Mulți dintre noi, nu numai că nu reușim să economisim, dar întrăm și în veniturile din următoarea lună. Planificarea financiară poate părea complicată, însă vestea bună este că succesul acesteia depinde în proporție de 80% de comportament și doar 20% de cunoștințele financiare ale fiecăruia.

Îți recomandăm:

O experiență demnă de un roman scris de Kafka, prin care am trecut, pentru a plăti impozit. Un episod din urmă cu 3 ani ne arată de ce digitalizarea este o necesitate

2. Că să fii sigur că economisești, începe cu economiile. Dacă le lași la final de luna este posibil să nu mai ai bani de ele,
Așa că plătește-te pe ține însuți. Imediat ce ți-a intrat în cont salariul, programează să se ducă automat o parte într-un cont de economii sau pune o suma fixă de bani lunar într-un plic (sau în mai multe plicuri, pentru fiecare obiectiv financiar), imediat ce ai ajuns acasă cu banii. Important este să fii consecvent, să nu renunți în a pune lunar suma propusă în plic și să scrii pe fiecare plic care este destinația finală a banilor din fiecare. Astfel vei putea să te bucuri și să urmărești lunar, cât de aproape ești de scopul pe care ti l-ai propus (fondul de siguranță, avans pentru o casă, bani pentru facultatea copiilor)

Economisește cât de puțin, dar permanent.

De exemplu, dacă ești fumător și renunți la fumat, poți economisi 20 lei pe zi (cât plăteai pe un pachet de țigări), care înseamnă 7.200 lei într-un an. Bani cu care ai putea pleca în excursia mult visată. Mai mult, dacă acești bani pe care îi dădeai pe țigări îi investești cu un randament sau dobânda de 4%/an, în 10 ani ai ~90.000 lei în cont sau în 15 ani ~150.000 lei. Gândește-te câte poți face cu acești bani.

Îți recomandăm:

Lipsa educației financiare va duce la crearea unei mase largi de cetățeni ușor manipulabili. Este necesar ca educația financiară să fie predată de la vârste fragede

3. După ce ai identificat cheltuielile, vezi care sunt posibilitățile de scădere a fiecăreia.

De exemplu, la cheltuielile obligatorii: economisește apă, curent, renegociază contractele de utilități și telefonie, compară oferte înainte de a cumpără și alege-le pe cele cu prețul cel mai mic. Renunță la mașină, dacă nu poți acoperi cheltuielile legate de aceasta sau economisește bani folosind pe cât posibil transportul în comun sau mașina personală împreună cu alți colegi sau vecini pentru a împărți cheltuielile. Economisește bani pe alimente mergând la cumpărături cu o listă, pe care să o respecți întocmai. Și nu în ultimul rând, refinanțează împrumuturile.

4. Scapă de datorii

Datoriile sunt ca niște greutăți legate permanent de picioare. Nu te lasă să te miști în voie, te încurcă la mers și cu siguranță te împiedică să zbori. Pentru credite și carduri poți apela la o refinanțare. Dacă ai un credit ipotecar, rambursează în avans de câte ori poți, cu reducerea perioadei de rambursare (nu cu reducerea ratei lunare) și vei plăti băncii considerabil mai puțini bani înapoi. O metodă folosită în practică este „bulgărele datoriilor”, în care plătești rată minimă la toate creditele/cardurile și mai mult la creditul cu soldul cel mai mic, până îl rambursezi. Apoi, rata plătită până atunci la el, o aloci la următorul credit (cu soldul cel mai mic din listă). Și continui să faci acest lucru până când scapi și plătești și ultimul credit.

Îți recomandăm:

Explicația pentru care unii oameni își cumpără SUV-uri, telefoane scumpe și își fac concediile în locuri exotice, deși „nu-și permit”

5. Nu ține „ouăle” în același coș

Fie că vorbim de economii (bani puși deoparte, în siguranță), fie că vorbim despre banii care vrei să îi înmulțești prin investire, regula de bază este să diversifici. Adică, să nu îți pui toți banii într-un loc și un singur instrument financiar, indiferent cât de sigur și garantat este. Astfel, când la un instrument ieși pe pierdere, altul să compenseze scăderea.

Îți recomandăm:

De ce ne dorim cu ardoare să achiziționăm un autoturism rulat, cu peste 150.000 km în bord, condus de către „un bătrânel”, de acasă, la magazinul din cartier

 

Contributor

Comentarii