Diego Maradona. Nu am pierdut doar un jucător de fotbal. Am pierdut o lume.

1990, anul campionatului mondial de fotbal din Italia, o ediție la care România a ajuns în faza optimilor de finală. Alături de ediția din 1994, poate cel mai frumos campionat mondial la care a participat România vreodată.
În 1990, băieții noștri l-au avut ca adversar pe cel mai mare jucător de fotbal din istorie, Diego Maradona. Meciul a fost unul disputat, rezultatul final, 1-1, fiind considerat echitabil. Argentinienii îl aveau pe Diego, noi îl aveam pe Hagi, Maradona din Carpați. În acel meci, Gică a fost mai bun decât Diego.

Astăzi, 25 noiembrie 2020, este o zi tristă pentru fotbalul mondial. Maradona, copilul, indiferent de vârstă, rebel al fotbalului mondial a plecat dintre noi. Este un an trist pentru fotbal, tribunele sunt goale, meciurile seamănă cu niște antrenamente oficiale. Iar Maradona a plecat dintre noi. Maradona avea 60 de ani și a suferit un stop cardiac.

Indiferent de echipa împotriva căreia a jucat, Diego intrat în teren mereu cu o mentalitate de învingător. În 1986 a marcat cu mâna un gol împotriva Angliei, însă acea partidă a câștigat-o de unul singur, la golul doi a driblat patru jucători ai Angliei, pe Terry Butcher chiar de două ori, apoi a marcat în poarta apărată de Shilton, unul dintre cei mai bine cotați portari din lume ai anilor ’70-’80.

Îți recomandăm:

Nu este doar despre fotbal, este despre determinare, leadership și asumarea deciziilor. Campionatul mondial din Italia 1990, Anglia – Germania, un meci de poveste, în care o decizie a făcut diferența din teren

Maradona a început fotbalul la Argentinos Juniors, în 1976, unde a jucat până în 1981, când s-a transferat la Boca Juniors (1982 – 1984). În palmares și-a trecut echipe precum Barcelona (1982 – 1984), Napoli (1984 – 191), Sevilla (1992 – 1993). S-a retras din activitate în 1997, la Boca Juniors.

Maradona este cel mai mare fotbalist din istorie, nu doar pentru faptul că avea capacitatea de a întoarce singur rezultatul unui meci, ci pentru moștenirea pe care o lasă în urmă.
A plecat de jos, fiind născut și crescut într-o familie săracă. Talentul său imens i-a adus convocarea în naționala Argentinei, la vârsta de 17 ani.

Îți recomandăm:

Planul lui Gheorghe Hagi. Aparent surprinzător, nu e despre fotbal, ci despre educație

Este considerat un fotbalist care atunci când a avut ceva de spus a spus-o fără perdea. Maradona nu s-a cenzurat niciodată, indiferent ce avea de spus.
De aceea suporterii argentinieni îl consideră pe Maradona cel mai mare jucător de fotbal din țara pumelor. Messi are de câștigat un campionat mondial până să îl ajungă pe Maradona, indiferent câte baloane de aur va câștiga sau câte goluri va marca pentru Barcelona. De depășit nu îl va depăși niciodată.

La Napoli a câștigat două titluri în Serie A. Câștigarea unui titlu în Italia, cu o echipă din sudul țării, era de neimaginat până la venirea lui Maradona în Peninsulă. Nicio altă echipă din sud nu a mai câștigat titlul de atunci.
Suporterii napoletani țin două poze în buzunar, cea a mamei și cea a lui Maradona. Napoletanii îl iubesc și îl vor plânge pe Maradona pentru că argentinianul le-a oferit acestora încrederea că pot câștiga împotriva unor echipe precum AC Milan, Juventus, Internazionale sau Sampdoria.
Jignirea lui Maradona, în Napoli, echivalează cu jignirea mamei și nu este o glumă.

Îți recomandăm:

Ianis Hagi putea să cheltuiască banii părinților în concedii scumpe și să devină o vedetă de plastic. A ales să muncească

Napoletanii l-au adoptat pe Diego, iar la meciul de la campionatul mondial din 1990, împotriva Italiei, desfășurat la Napoli, jumătate din stadion ținea cu Argentina, cealaltă jumătate cu Italia.
Maradona va fi plâns pe întreaga planetă, însă în două locuri suporterii și-l vor aminti mereu ca fiind unul dintre ei, Argentina și Napoli!
Maradona a plecat dintre noi, nu doar fotbalul este mai sărac, dar și acei suporteri cărora Diego le-a oferit ceea ce nimeni nu a putut să le ofere, speranța că un copil sărac, dar cu o voință de fier poate reuși. Nu am pierdut doar un jucător de fotbal, am pierdut o lume.

 

 

 

Contributor

Comentarii