Sărbătorile de iarnă se apropie cu repeziciune, este sezonul cadourilor, al reclamelor în care Moș Crăciun ne aduce Coca Cola, în timp ce pe fundal curge piesa lui Dean Martin – Let it snow. Anul acesta am achiziționat un televizor nou, este 4K, putem privi filme cu prietenii, meciuri de fotbal, asta în timp ce petrecem cu familia în jurul mesei. Este un Crăciun frumos, de Revelion mergem în Austria, la schi. Am „prins” o ofertă pe ultima sută de metri. Am considerat că nu merită efortul de a ne înghesui pe pistă la Predeal.
Vom pleca cu mașina, ne place mult libertatea de mișcare, iar drumul este superb. La întoarcere mergem la Parndorf, vrem să cumpărăm niște cadouri pentru părinți și niște hăinuțe pentru copii.
Așa au stat lucrurile în 2019.

Îți recomandăm:

Imperiul contraatacă. Prin politica pașilor mărunți, China a devenit un rival al Occidentului și amenință hegemonia Statelor Unite pe plan mondial. Ce va face Vestul

Cum stau lucrurile în 2020.
Sărbătorile de iarnă se apropie, este sezonul cadourilor, dar din cauza izolării sociale, impusă de situația creată de pandemia de coronavirus, vom comanda online cadourile pe care dorim să le achiziționăm. Prietenii sunt la un click distanță, pe Zoom, la fel și părinții. Din cauza faptului că sunt o categorie vulnerabilă, evităm să ne întâlnim cu ei, dar mai vorbim pe Skype. Le-am achiziționat un calculator și am apoi i-am învățat cum să îl folosească. Ne adaptăm.
La televizor sunt meciuri de fotbal, însă se joacă cu tribunele goale. Parcă ne uităm la un antrenament oficial. De Crăciun stăm în casă, orașul este carantină, incidența Covid-19 este de peste 10 la mie. La colțul blocului este mereu o patrulă de poliție. Ieri, când am ieșit din bloc, m-am grăbit si din cauza asta era să îmi iau o ditamai amenda. După ce mi-am tras masca pe față, am uitat să iau după mine declarația pe propria răspundere. Oamenii au fost înțelegători, mi-au explicat că este necesar să fiu responsabil să să respect regulile.

Îți recomandăm:

România este orientată strategic spre Occident. Academia Română pare orientată strategic spre China

În casă este bine, cald, nu ne plângem, copiii fac școală on-line, în pauze este o mega sporovăială. Toată lumea vorbește în același timp, dar sunt simpatici.
Anul acesta vom rămâne acasă, nu vom pleca nici în Austria, la ieșirea din oraș sunt patrule, mergem cu declarație peste tot. Germania a propus ca statele alpine din UE să nu deschidă stațiunile de schi în acest sezon de iarnă, pentru a limita răspândirea COVID-19. Si Italia susține o astfel de măsură, însă Austria se opune. Totuși, vom rămâne acasă. Un an putem sări pete concediu. În Asia, China promovează masiv clipuri de publicitate turistică. Ne gândeam să vizităm piața Tiananmen, în memoria studenților care în 1989 au demonstrat pentru libertate, însă nu, stăm acasă.
Pe fundal se aude Dean Martin, cu aceeași „Let it snow”. Ne mai înveselește și ne face să ne amintim de 2019 și de lucrurile ce ne făceau fericiși, dar nu știam cât de importante sunt.
Și trebuie să fim optimiști, nu există altă posibilitate de a depăși această criză de sănătate, venită la pachet cu o criză economică.

Îți recomandăm:

Efectele economice ale dependenței de China. Ce se întâmplă când fabrica Planetei, China, se oprește?

Această pandemie ne-a răpit nu doar libertatea de care ne bucuram, ci ne-a făcut să conștientizăm ce vieți frumoase aveam și nu știam. Ne doream să mergem oriunde în Europa, o puteam face nestingheriți. Doream să mergem în oraș, la restaurant, la mall sau oriunde, nu era niciun fel de problemă.
Între timp, numărul cazurilor de coronavirus a depășit 64 de milioane, iar 1,5 milioane de oameni au decedat.
Singura posibilitate de a recâștiga libertatea de mișcare este apariția unui vaccin. Dacă anii trecuți așteptam cadourile de Crăciun, anul acesta așteptăm un vaccin care să stopeze nebunia asta.
După ce China a mușamalizat cazurile de Covid-19 și a dus o campanie mediatică masivă în Vest, pentru a câștiga simpatia europenilor, expediind măști pe care apăreau nume de companii chinezești, acum ne oferă un nou „dar”, un vaccin, dispusă fiind să îl împartă cu toată lumea.
Această campanie globală oferă Chinei o oportunitate de a-și repara imaginea, care a fost grav deteriorată la începutul anului, când statul comunist a ascuns adevărul despre Covid-19.

Îți recomandăm:

Europa resimte de abia acum efectele unui „virus chinezesc” mai insidios decât coronavirusul. Comisarul Vera Jourova: „Aceasta este marea lecție pe care am învățat-o”

Vaccinurile pot fi, de asemenea, folosite de Beijing ca instrument pentru politica sa externă prin care urmărește a-și proiecta puterea și întări sferele de influență la nivel mondial. La începutul
Această campanie, alături de cea din lunile martie – aprilie, când a expediat sute de tone de materiale de proastă calitate în Europa dorește a reabilita China în ochii Occidentului. Dar vor putea aceștia să își spele imaginea?

Aceste gesturi vin în contrast cu intențiile liderilor partidului comunist chinez, care la ultima adunare, desfășurată la Beijing în 29 octombrie, nu si-au ascuns intențiile militare, economice și tehnologice. Cel mai important lucru, aceștia își propun contestarea rolului de lider mondial al Statelor Unite. China este dispusă să expedieze sute de milioane de doze, într-un efort susținut de a-și curăța imaginea, mai ales către țările aflate în curs de dezvoltare, în special cele din Africa, America de Sud și Asia. Am putea spune că statul chinez este foarte generos din punct de vedere geostrategic.
În timp ce statele occidentale au lăsat impresia, la începutul pandemiei, că încă nu sunt decise a acționa, China a fost într-o permanentă ofensivă, în primul rând mediatică. După ce problema a scăpat de sub control și a afectat grav economiile țărilor dezvoltate, acum oferă ieșirea din criză prin oferirea nu doar de vaccinuri, ci și de fonduri. Peste 3 miliarde de dolari. O sumă infimă în comparație cu daunele provocate de către criza declanșată în Wuhan.

Între timp, experții internaționali din domeniul sănătății publice au pus la îndoială, de asemenea, vaccinului dezvoltat de către China, întrucât eficacitatea și siguranța acestuia nu a fost suficient dovedită prin studii clinice.

Însă darurile chinezești nu vin doar cu avantaje. Nu, acestea sosesc la pachet cu controlul strict al relațiilor economice. Extrapolând, ne putem uita spre Hong Kong pentru a vedea cum a respectat China principiul „O țară, două sisteme” și libertățile cetățenilor.
Ce îmi doresc pentru 2021? Revenirea la normalitatea pe care o aveam înainte de 2020, un sistem bazat pe libertate și strângerea relațiilor cu partenerii occidentali ai României.
Și da, să ne vedem cu părinții și bunicii noștri față în față, în timp ce petrecem în familie de Crăciun.

Îți recomandăm:

China strănută, lumea întreagă se îmbolnăvește. Cât costă doar în acest moment închiderea „fabricii planetei” și cine va câștiga din criza coronavirusului

Îți recomandăm:

Imperiul contraatacă: marea expansiune chinezească în lume amenință poziția Statelor Unite

Contributor

Comentarii