Ce s-a întâmplat în Diaspora și de ce noul suflu în politica românească este AUR.
Votul din Diaspora a fost diferit cu ocazia ultimului scrutin, față de alegerile desfășurate în ultimii 30 de ani.
Voturile românilor din străinătate nu au mai mers doar către PNL, PMP sau USR/PLUS, acestea s-au îndreptat și către AUR.
Numele acestui partid este și ușor de reținut. Din România nu au emigrat în Diaspora doar absolvenți al unor Universități de prestigiu, vorbitori de limbi străine, așa cum fals credem, unii dintre noi. Nu, din România au plecat în Vest, mare parte, oameni amărâți, care nu aveau un loc de muncă în țară.

Exodul românilor a avut loc din cauze economice. Acești oameni doreau să muncească cinstit și nu o puteau face în țară, din lipsa locurilor de muncă.

Îți recomandăm:

Cum poți sta acasă, lăsând pe alții să aleagă pentru tine, să decidă cum vei trăi? Astăzi vă votați pe voi înșivă, votați pentru voi!

Mulți dintre românii din țară habar nu au în ce condiții muncesc și trăiesc mulți dintre românii din Diaspora. Pentru a-și plăti chiria, locuiesc și câte 6-7 persoane în același apartament. Nu este cazul tuturor, însă ușa care ți se deschide în străinătate presupune traiul în comun cu alte câteva persoane. Am cunoscut astfel de români. Am discutat cu ei. Când pleci de lângă familie pentru a locui în astfel de condiții, când ești smuls din sânul familiei pentru că știi că nu ai nicio șansă în țară, furia se acumulează. Îți este dor de familie, îți este dor de părinți, îți este dor de România. Când auzi imnul, îți dau lacrimile. Frustrarea și revolta se acumulează, cresc.

Dacă până acum aceștia asociau eșecul țării și blamau preponderent PSD pentru plecarea lor din țară, acum, la apariția AUR, au sancționat la urne de-a valma, meritat sau nu, întreaga clasă politică.
Deși împreună PNL/USR PLUS au câștigat alegerile în Diaspora, AUR s-au clasat pe locul 1 în Italia și pe locul 2 în Spania, adică țările unde românii au emigrat pentru a lucra în construcții sau manufactură. Rezultate bune au obținut și în Franța. De asemenea, au emigrat și „șmecherași”, iar mesajul AUR s-a pliat perfect pe aceștia.

Îți recomandăm:

Ce putem spune despre un popor care tratează democrația ca pe un fruct exotic nedecojit? Cum ne furăm singuri căciula lipsind de la vot

Diaspora a votat masiv pentru AUR, partid care s-a clasat pe locul trei, imediat după USR Plus și PNL (Datele sunt valabile după centralizarea a peste 87% dintre voturile secțiilor din străinătate). Rezultatele din Diaspora arată conform celor de mai jos:

  • USR – 29,3%
  • PNL – 25,6%
  • AUR – 24,9%
  • PMP – 9%
  • PSD – 3,5%

În favoarea AUR au pierdut voturi toate forțele mainstream.
De gândit pentru viitor. Cine își va asuma deschiderea către românii care acum votează cu AUR? Unde vor fi bărbații din politica românească?
Cu demagogie și sloganuri nu mai merge. Altceva, partidele mainstream vor fi nevoite să devină mai conservatoare, nu extremiste, dar mai conservatoare. Este clar că în acea direcție ne îndreptăm. Iar agenda progresistă este închisă, de facto, în România. Orice partid va promova gălăgios teme din agenda progresistă va avea masiv de pierdut. Nu o spun eu, o spun cifrele.

Îți recomandăm:

Povestea scârbei de a vota, a lehamitei de a ne rupe 30 de minute din prețiosul timp și candidații care ne put. Cât de bine ne-am „scos” ultima dată când am lipsit de la vot?

O altă mare greșeală, blamarea celor celor care se declară credincioși a dus la acumularea unor frustrări care acum s-au îndreptat către, da, AUR. Poate s-a greșit când pe Facebook și în media rulau spoturi apocaliptice, cu ocazia Referendumului pentru familie. Poate trebuia tratat altcumva acel subiect.

România este o țară a toleranței, asta ne place să credem.
Rămâne de văzut cine își va asuma responsabilitatea, cine va fi destul de deschis pentru a asculta pe cei care s-au dus spre AUR.
Implicare, nu demagogie. Sinceritate, nu false sloganuri. Soluții, nu certuri.
Politicienii ar trebui să devină oameni politici. În caz contrar, Parlamentul se va umple, cu ocazia următoarelor alegeri, cu și mai mult AUR.

Îți recomandăm:

Guvernarea cetățenilor. Acum patru ani am ales calea ignoranței și a delăsării și în ianuarie 2017 eram cu toții în stradă. Politicienii nu sunt fără de păcat, dar trebuie să îi alegem

Contributor

Comentarii