Mi-am petrecut ultimul an reflectând, ca noi toți de altfel, fiecare cred că a tras concluzii similare din propria perspectivă, asupra unor mecanisme și obiceiuri care ne afectează la un nivel pe care nu îl conștientizăm încă în profunzime.

Cât de multă importanță acordăm de fapt sănătății?

Sănătatea este cel mai important bun al nostru și e necesar să avem grijă de ea. Ne așteptăm să fie mereu acolo sau să o putem recupera cumva indiferent ce se va întâmpla. Uneori mâncăm dezordonat, alte dăți nu ne odihnim suficient, drept urmare nu reușim mereu să prevenim bolile, iar când ajungem în situația de a le trata constatăm că de fapt e neprețuită. La figurat, că la propriu prețurile sunt la locul lor. În loc să lași totul la voia întâmplării, poți însă prelua controlul. Gândește-te puțin. Cheltuim zilnic bani pe lucruri mai mult sau mai puțin utile, uneori chiar mici plăceri vinovate, ne gândim că ne permitem câte o mică bucurie și mai plusăm într-o parte sau în alta.

Îți recomandăm:

Criza coronavirusului nu lovește doar în sănătate și economie, ci și în educație. Criza va accelera inegalitățile sociale iar în urma pandemiei, bogații vor deveni și mai bogați, cei cu o situație la limită se vor confrunta cu grave dificultăți

Totuși câte din lucrurile astea sunt cu adevărat importante?

Creștem bugetul pentru lucrurile de calitate pentru că știm cu toții că lipsa acesteia generează costuri mai mari pe termen lung. Ne cumpărăm mașină nouă, moment în care alegem fără ezitare o asigurare CASCO. Știm că dacă s-ar întâmpla ceva, costurile ne-ar ruina. Alocăm bani lunar pentru cheltuielile pe care le considerăm importante. Când ne cumpărăm casă, facem contract cu o firmă de pază fără să clipim și o asigurăm împotriva accidentelor ca să nu fim nevoiți să o mai achităm încă o dată.

Îți recomandăm:

Avem o criză de sănătate publică, o criză economică și riscăm să aprindem o criză a datoriei publice. Punând ultimele știri în context este ca şi cum ne-am juca cu chibriturile pe întuneric într-un depozit de benzină

Pare oarecum inechitabil, nu?

Când vine vorba de sănătate însă ne gândim că:

 • Nouă nu ni se va întâmpla
 • Vom găsi tratament în sistemul de stat
 • Vom plăti din economii
 • Ne vom descurca atunci cu ce avem la îndemână
 • Vom găsi oameni care să doneze dacă sumele vor fi prea mari

Vom constata însă că:

 • Sunt multe cazuri care nu pot fi tratate corespunzător în România
 • Nu putem acoperi dauna după ce a avut loc
 • Costurile de spitalizare pot depăși chiar costul unei mașini sau case, că tot le-am comparat mai sus

Și vom încerca să:

 • Accesăm o asigurare când e prea târziu
 • Rugăm prietenii sau rudele să ne ajute
 • Ne împrumutăm ca să putem beneficia de cel mai bun tratament

Imaginează-te trecând în noul an cu încrederea că va fi bine. Că ai tăi vor fi bine. Sănătatea este cel mai important bun al nostru și e necesar să avem grijă de ea. Bolile sau accidentele se întâmplă când te aștepți mai puțin indiferent cât am încerca să le evităm. Ne dăm seama de importanța acestor lucruri de-abia atunci când ajungem acolo sau când cineva apropiat trece prin ceva similar. Nu aștepta să se întâmple ceva înainte să alegi o asigurare pentru tine sau pentru ai tăi, s-ar putea să fie prea târziu să o mai poți accesa. Caută cea mai bună soluție pentru tine și începe anul următor cu acoperire completă și inima împăcată.

Îți recomandăm:

După ce China ne-a oferit cu generozitate Covid-19, acum ne oferă darul vindecării, vaccinul care va scoate lumea de la terapie intensivă. Câtă încredere să avem în darurile chinezilor

Îți recomandăm:

Noi tendințe în economie: Lucrul de acasă şi impactul asupra pieței muncii şi a celei imobiliare. Viitorul sună bine, dar foarte diferit!

 

Contributor

Comentarii