„Sa începi în forță e bine, să termini în forță este epic” – Robin Sharma

În teorie, oamenii își vor aminti brand-ul tău personal sau al afacerii tale dacă îți faci treaba bine. În practică, poți avea 99 de succese extraordinare, profitabile și cu impact relevant, dar dacă o să ratezi încercarea cu numărul 100, aceea va fi cea pe care oamenii o vor reține despre tine. E în regulă să faci greșeli din când în când, vei învăța din ele. Și nu e nimic greșit să eșuezi la un moment al vieții tale. Nimeni nu va considera asta o slăbiciune, e posibil chiar să te respecte pentru greutățile pe care le-ai depășit, cu condiția să închei în forță și să te ridici, indiferent ce obstacole îți pune viața în drum. Chiar când obstacolul este o pandemie mondială, care a dat influențat întreaga omenire, îi vom reține pe cei care reușesc să iasă mai puternici din provocarea asta.

Când eram în echipa de baschet am avut parte și de înfrângeri. Uneori era clar că vom pierde cu mult înainte de finalul meciului. Ce ne ținea împreună, ca echipă, era faptul că găseam mereu puterea interioară să încheiem în forță. Să transformăm înfrângerea într-o experiență bună, să îi facem pe oameni să ne țină minte ca pe echipa care nu a renunțat și a ieșit de pe teren cu capul sus. Sentimentul ăla era și motivația pentru a trage tare și a câștiga următorul meci. Uneori trebuie să stabilești noi obiective și să găsești ceva pozitiv într-o situație mai puțin bună, să folosești asta pentru a fi pregătit pentru următoarea provocare pe care o vei înfrunta.

Nu contează cât de bine îți planifici viața și afacerea, uneori te vei confrunta cu situații ca cea în care ne aflăm acum, care te va face să vrei să renunți. Planurile tale, chiar foarte bine gândite, pot foarte ușor să te ducă la un blocaj. Sunt situații pe care inițial nu le considerăm periculoase, dar ne pot da lumea peste cap. Accidente, eșecuri în afaceri, mai ales o pandemie, toate acestea te pot face să îți dorești să renunți. Astea sunt momentele în care organizații și comunități puternice ies din mulțime, își depășesc provocările, termină în forță și oferă inspirație și altora. Care este decizia noastră în unul din cele mai grele momente, social și economic, din viețile noastre, vom depăși momentul și vom încheia în forță?

Cu toții știm răspunsul corect, trebuie să găsim puterea interioară și să încheiem în forță, doar că nu întotdeauna este așa simplu. E nevoie să căutăm mai profund ca până acum, în interiorul nostru, și cu siguranță avem impresia uneori că nu merită efortul. Cred că ne datorăm nouă să facem asta. Ne obligă tot ceea ce ne-a adus la momentul ăsta, toată munca și greutățile depășite, să găsim aceea energie din noi și să o folosim pentru un sprint final. Datorăm asta și tuturor celor care ne-au fost alături și au crezut în noi. În momente ca acesta, nu ne putem baza pe cei din jur, este misiunea noastră să ne ridicăm, să ne scuturăm de praf și să ne asigurăm că la final am dat tot ce puteam.

„Vă încurajez să acceptați că e posibil să nu vedeți un drum de urmat acum, dar asta nu înseamnă că nu este acolo” – Nick Vujicic.

Alergătorii de maraton povestesc despre momentul din timpul cursei când ar vrea să renunțe, când simt că se lovesc de un zid. Aici intervine antrenamentul mental, ăsta este momentul când decizi că poți să termini și să depășești limitele pe care ți le-ai impus. Viața noastră, cariera, afacerea pe care am început-o sunt maratoanele noastre. Depinde de noi dacă zidul care apare în fiecare maraton ne va opri sau vom găsi resurse să mergem înainte.

2020 se anunța un an de schimbări majore, cu îmbunătățiri semnificative și decizii majore. Am sentimentul că nu doar eu rămân dezamăgit de evenimentele prin care am trecut. Începeam anul după eșecuri în proiectele de business, o lovitură în viața personală și speram la un an bun. Știu ca am fi putut să fim mai adaptabili, mai pregătiți să ne confruntăm cu provocările momentului, dar uneori nu este nimic de făcut si trebuie doar să accepți că oricât ai încerca, unele lupte sunt pierdute. În final, partea bună este că am fost provocați să devenim mai buni, mai adaptabili. Am învățat lucruri incomode, dar care ne-au făcut mai puternici. Acum că ne pregătim să încheiem acest an, avem oportunitatea să ne ridicăm, să folosim toate lucrurile despre care am învățat și să încheiem anul în forță. Să ne pregătim pentru revenire, să înțelegem lucrurile pozitive oferite de 2020 și să folosim totul pentru a fi mai pregătiți pe viitor.

Vom fi anul viitor mai inovatori, mai agili, mai temători sau curajoși? Vom înțelege ce se cere de la noi pentru a ne adapta în lumea asta nouă sau vom aștepta momente mai bune? Oricare va fi decizia, ne vom transforma pentru a rămâne relevanți sau așteptăm momentul potrivit să trecem la acțiune, fără să schimbăm mare lucru, concluzia mea este una simplă – momentul pe care îl așteptăm, oportunitățile mai bune depind doar de noi, cât de repede ne ridicăm după ce am căzut si cât de puternic încheiem meciul.

Îți recomandăm:

Ce faci când nu știi ce să faci?

Îți recomandăm:

Modele de urmat. Când cade cortina, eroii noștri se dovedesc a fi doar oameni, ca și noi

Contributor

Comentarii