Ceea ce s-a întâmplat în capitala Statelor Unite, Washington D.C., este trist. Ne arată totuși, tuturor, de ce nu este bine să oferim putere populiștilor.
Să nu ne înțelegem greșit, o parte din temele puse pe tapet de ei sunt chiar puncte dureroase pentru toți. Lumea nu alege populiștii neapărat pentru că i-ar vedea în stare să rezolve ceva. Nu. O fac pentru că vor să arate cartonașul roșu ineficienței politicienilor de până acum. Clasa politică chiar trebuie reformată. Peste tot. Și spusul lucrurilor pe bune chiar e cerut din nou. Evitatul constant al realității pe motiv de corectitudine politică nu mai merge.

Și iată de ce votul chiar contează. Și iată cât de ușor se poate manipula în ziua de astăzi, din păcate. Tehnicile sunt aceleași de acum 80 ani, cele perfecționate de NKVD și apoi de KGB. Doar tehnologia a mai avansat și dă „rezultate” mai rapide. Noi vom avea mult de furcă pe tema asta în următorii ani. E principala armă preferată a rușilor acum. Și avem vulnerabilități clare. Eu unul cred că trebuie să investim enorm în gândirea critică a copiilor noștri. În educație de calitate!

Îți recomandăm:

Cum am trecut de la importul de electrocasnice la cel de ideologii politice

În SUA, după ziua aceasta e clar că Donald Trump iese din scenă definitiv. Republicanii se vor rupe total de el. Asta e de bine. Și ei trebuie să reconstruiască partidul republican și să găsească un candidat mult mai bun pentru 2024.

Deși nu pare, un astfel de dat în spectacol ne ajută de fapt pe toți. Să ne dăm seama mai bine ce NU vrem pentru viitorul nostru. Eu știu sigur că vreau un stat de drept în România și în țările aliate nouă. E cumva tragi comic când Erdogan ajunge să vorbească despre statul de drept din SUA. Lumea s-a globalizat. Cu toții ne luptăm cu aceleași crize, de fapt. Criza sanitară a dat mai mult combustibil conspiraționiștilor. Rezultatul îl vedem.

Dar eu unul aleg să cred că binele va învinge, că după acești câțiva ani de greutăți, umanitatea va deveni mai înțeleaptă, mai unită și mai deschisă la cooperare. Și că vizionarea fețelor hâde ale populismului, extremismului și conspiraționismului, ne va trezi pe toți din visare.
Doar dacă înfrunți răul și nu îl eviți, poți prospera și poți merge demn înainte. Cu capul sus, știind că faci bine pentru ceilalți.

Îți recomandăm:

Dacă încă bate-un dor de Ceaușescu, haideți să înțelegem politicile economice ale „genialului Conducător” cu mintea din 2020

Contributor

Comentarii